Skip to main content

© Advanced Surgical Team. All rights reserved.

 

Επιγαστρική κήλη ή Κήλη της λευκής γραμμής
ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση

1. Τι είναι η Επιγαστρική κήλη ή Κήλη της λευκής γραμμής
Επιγαστρική είναι η κήλη που εμφανίζεται στο επιγάστριο, δηλαδή στο άνω μέρος της κοιλιάς. Λέγετε και κήλη λευκής γραμμής δεδομένου ότι συχνότερα εμφανίζεται στην μέση του σώματος κατά μήκος της λευκής γραμμής που επεκτείνεται από την ξιφοειδή απόφυση μέχρι κάτω χαμηλά στην ηβική σύμφυση.
2. Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας
Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που σηκώνουν μεγάλο βάρος από χόμπι ή λόγω επαγγέλματος ή σε γυναίκες λόγω αύξησης της πίεσης της κοιλιάς.
3. Πώς γίνεται η διάγνωση της Επιγαστρικής κήλης;
Κλινικά η επιγαστρική κήλη είναι εμφανής σαν μία στρογγυλή ομαλή διόγκωση πάνω από τον ομφαλό, η οποία είναι εμφανής στην όρθια θέση ή στον βήχα και μπορεί να ανατάσσεται και να χάνεται όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Για λόγους τεκμηρίωσης της διάγνωσης, ένα υπερηχογράφημα κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του χάσματος στο τοίχωμα, το μέγεθος του σάκου και το είδος του περιεχομένου π.χ. επίπλουν, έντερο ή στομάχι.
4. Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Η επιγαστρική κήλη μπορεί να είναι επώδυνη, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια όπου το χάσμα είναι μικρό και οι ιστοί σκληροί και ανελαστικοί, μπορεί όμως η παρουσία της να είναι και εντελώς ανώδυνη.
5. Τι να αποφεύγει κάποιος με Επιγαστρική κήλη;
Η επιγαστρική κήλη, όπως και όλες οι κήλες με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνουν σε μέγεθος. Η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το μέγεθος τους εξαρτάται από τις δυνάμεις που ασκούνται στην περιοχή. Επιπλέον αυτού του τύπου οι κήλες κινδυνεύουν να κάνουν περίσφιξη. Για την αποφυγή της επιδείνωσης της κλινικής εικόνας στους ασθενείς δίνεται η οδηγία να αποφεύγεται οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην κοιλιά π.χ. τα βάρη στο γυμναστήριο, οι βαριές χειρωνακτικές δουλειές.
6. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
Λόγω του ότι η κήλη προβάλλει μέσα από ισχυρούς ιστούς, όπως είναι η λευκή γραμμή, το χάσμα που δημιουργείται είναι ανελαστικό τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την περίσφιξη. Αυτή είναι η σημαντικότερη και πλέον επικίνδυνη επιπλοκή. Επιπλέον, λόγω της θέσης της είναι πιθανόν στον σάκο να εγκλωβίζεται τμήμα του εγκάρσιου κόλου ή και του στομάχου και να προκαλούνται συμπτώματα στην κινητικότητα και στην κένωση αυτών των κοίλων σπλάχνων.
7. Πότε χειρουργείται μία Επιγαστρική κήλη;
Όπως και για κάθε κήλη ισχύει ο γενικός κανόνας που λέει ότι η επιγαστρική κήλη ποτέ δεν γίνεται μικρότερη, μόνο μεγαλύτερη γίνεται με το πέρασμα του χρόνου. Σίγουρα πρέπει να χειρουργείται από την στιγμή που αρχίζει να προκαλεί συμπτώματα και ενοχλήσεις, ωστόσο από την στιγμή που γίνεται η διάγνωση θα πρέπει να προτείνεται στον ασθενή η χειρουργική αποκατάσταση. Όσο πιο νωρίς γίνει το χειρουργείο στην πορεία της νόσου, τόσο μικρότερη η κήλη και τόσο καλύτερη η ελαστικότητα των ιστών. Αυτό εξασφαλίζει ένα καλό αποτέλεσμα, γρήγορη μετεγχειρητική ανάρρωση και μειώνει την πιθανότητα υποτροπής και μετεγχειρητικών επιπλοκών
8. Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση – πως γίνεται
Για την διενέργεια αυτού του χειρουργείου τοποθετούνται τρία trocar (σωλήνες) 5 και 11mm, συνήθως στο αριστερό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Μετά την είσοδο του πρώτου trocar, η κοιλιά φουσκώνει με CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), προκειμένου να δημιουργηθεί αρκετός χώρος για να γίνουν οι χειρουργικοί χειρισμοί. Από το πρώτο trocar περνάει η λαπαροσκοπική camera και τα επόμενα δύο trocar τοποθετούνται υπό άμεση όραση. Mέσα από αυτά περνάνε τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και τα υλικά που χρειάζονται για το χειρουργείο. Ο χειρουργός βλέπει το κοιλιακό τοίχωμα με την κήλη, από κάτω προς τα πάνω. Στην διάρκεια του χειρουργείου ο σάκος της κήλης παρασκευάζεται και ανατάσσεται μέσα την κοιλιά, έτσι ώστε το στόμιο της κήλης και μία περιοχή περίπου πέντε εκατοστά περιμετρικά να καθαριστεί από το λίπος προκειμένου να υποδεχθεί το πλέγμα. Εάν το χάσμα στο τοίχωμα είναι μεγάλο (>3cm), πρέπει να γίνει συρραφή και σύγκλειση πριν τοποθετηθεί το πλέγμα, για να αποφευχθεί η δημιουργία μετεγχειρητικού υγρώματος. Η αποκατάσταση της κήλης ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος πίσω από το κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο καθηλώνεται στην θέση του με καθηλωτικά clips. Το πλέγμα πρέπει να υπερκαλύπτει το χάσμα 3-5 εκατοστά. Μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου αφαιρείται ο αέρας από την κοιλιά και γίνεται σύγκλειση των χειρουργικών τραυμάτων για την αποφυγή δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης.
9. Ρομποτική αντιμετώπιση – πως γίνεται
Το ρομποτικό χειρουργείο για την αντιμετώπιση της επιγαστρικής κήλης, στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι το ίδιο με το λαπαροσκοπικό αντίστοιχο. Έχουν την ίδια φιλοσοφία, την ίδια τεχνική και τον ίδιο χειρουργικό στόχο. Η σημαντική διαφορά του ενός από το άλλο είναι το γεγονός ότι, σε σύγκριση με τα λαπαροσκοπικά εργαλεία που είναι άκαμπτα, τα ρομποτικά εργαλεία έχουν δύο αρθρώσεις που τους δίνουν την ευχέρεια να κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη μεγεθυσμένη όραση της ρομποτικής cameras, δίνει την δυνατότητα στον ρομποτικό χειρουργό να εκτελεί αναίμακτους χειρισμούς ακριβείας που είναι πολύ σημαντικοί για τα χειρουργεία αποκατάστασης, όπως είναι αυτό της επιγαστρικής κήλης.
10. Ανάρρωση και συστάσεις μετά την επέμβαση
Όπως για όλα τα χειρουργεία αποκατάστασης στα οποία τοποθετείται πλέγμα, το σώμα χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να γίνει η ενσωμάτωση του και η δημιουργία μιας ισχυρής ουλής στην περιοχή της κήλης. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει δραστηριότητες που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά ή που δημιουργούν έντονη κινητικότητα του κοιλιακού τοιχώματος π.χ. η άρση βαρών, οι κηπουρικές εργασίες, η κωπηλατική άσκηση κλπ. Η διαδικασία της ενσωμάτωση του πλέγματος στην ουλή διαρκεί περίπου 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και αυτό είναι το διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής πρέπει να αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση. Κατά τα λοιπά η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά από λαπαροσκοπικό ή ρομποτικό χειρουργείο είναι ταχύτατη και οι ασθενείς επιστρέφουν στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες μέχρι το τέλος της τέταρτης εβδομάδας.
11. Ποια Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της προτείνουμε;
Η πρώτη επιλογή της ομάδας μας είναι και σε αυτή την περίπτωση η ρομποτική αποκατάσταση ιδιαίτερα για μεγάλες κήλες, ωστόσο για μικρού και μεσαίου μεγέθους κήλες η λαπαροσκοπική μέθοδος θεωρείται η μέθοδος εκλογής για την παγκόσμια χειρουργική κοινότητα.
12. Η τεχνική του χειρουργείου είναι ίδια για όλους ;
Η τεχνική του χειρουργείου είναι για όλους η ίδια. Αυτό που αλλάζει κατά περίπτωση είναι το μέγεθος και ενδεχομένως και ο τύπος του πλέγματος (απορροφήσιμο ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία ή μη απορροφήσιμο). Επιπλέον, σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί ανοικτό χειρουργείο στην κοιλιά η θέση των trocar τροποποιείται ανάλογα.
13. Κόστος χειρουργικής θεραπείας
Το κόστος εξαρτάται από την περίπτωση και από την τεχνική αποκατάστασης (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Σε κάθε περίπτωση είναι προβλέψιμο και μπορεί να προϋπολογιστεί, με την προϋπόθεση ότι ο χειρουργός έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για την αξιολόγηση του κάθε περιστατικού και προκειμένου να προσδιοριστεί το κόστος απαιτείται κλινική εξέταση και λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.
14. Η εμπειρία της ομάδας μας
Η ομάδα μας εκτελεί λαπαροσκοπικά χειρουργεία αποκατάστασης από το 2003 και ρομποτικά χειρουργεία από το 2008.
15. Η συμβουλή της ομάδας για όσους πάσχουν από Επιγαστρική κήλη
Η συμβουλή μας είναι να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό, ο οποίος να έχει την δυνατότητα διενέργειας λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων αποκατάστασης κήλης. Ο χειρουργός θα πρέπει να αξιολογήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να αποφασίσει την αναγκαιότητα και να προτείνει τον τύπο του χειρουργείου.
16. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας
Για να κλείσετε ραντεβού με την εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, μπορείτε να καλέσετε στο 211 9904340.
Αν ο τόπος κατοικίας σας είναι εκτός Αττικής, το ραντεβού μπορεί να γίνει απομακρυσμένα (τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση) κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματέα κα Αγγελική Πατρικίου.

Ενημερωτικές Συνεντεύξεις

Έγραψαν για εμάς

  • „Δεν έχω λόγια, ενα Ευχαριστώ από καρδιάς στη γιατρό που μου έλυσε χρόνιο κι ανυπόφορο θεμα υγείας (παλιδρόμηση). Είχα ξεχασει πως ειναι να ζεις χωρίς αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστώ ολη την ομάδα. Ήταν όλοι τους ευγενικοί πρόθυμοι και δίπλα μου όσο τους είχα ανάγκη!“
    Αντύπας Α.
  • „Κατέληξα στη γιατρό για χρόνιο θέμα υγείας μου,ύστερα απο μακροχρονη περιπέτεια. Μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη από το πρώτο ραντεβου, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, την αναλυτική λήψη του ιστορικού μου, οι εξηγήσεις στη κάθε απορία μου. Το χειρουργείο,που ήταν και το ζητούμενο, πήγε περίφημα. Οργάνωση, κατάρτηση, ανθρωπιά. Ευχαριστώ ειλικρινά όλη την ομάδα “
    Νίκος Γ.
  • „Είναι πρώτα Άνθρωπος με Α κεφαλαίο και μετά ένας αξιόλογος επιστήμονας, με φοβερή γνώση στα θέματα της ιατρικής. Το εισέπραξα τόσο εγώ προσωπικά, όσο η οικογένεια μου, οι γνωστοί, οι φίλοι μου, σε πολύ δύσκολες στιγμές που χρειάστηκα τον ιατρό άνθρωπο και τον ιατρό με πλήρη και εξειδικευμένη γνώση στην ιατρική.Νιώθεις από την πρώτη στιγμή την σιγουριά για την λύση που θα σου προτείνει για το πρόβλημα υγείας σου.“
    Μαρίνος Κ.
  • „Έσκυψε στο σοβαρό πρόβλημα υγείας μου με ανθρωπιά μου έδωσε λύση και μου εξήγησε αναλυτικά τις διαδικασίες του χειρουργείου μου, πήγα με άγχος κι έφυγα ήρεμος, καμμία σχέση με άλλους που είχα επισκεφτεί.“
    Νικόλαος Α.
  • „Μια εξαιρετική γιατρός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος.Με έκανε να νιώθω από την πρώτη στιγμή ασφάλεια και εμπιστοσύνη!!Και βέβαια και όλοι υπόλοιποι συνεργάτες. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!!“
    Ανδριάνα Ν.
  • „Εξαιρετικοί επιστήμονες πρωτίστως, με ανθρώπινη προσέγγιση στο χρόνιο πρόβλημα υγειας που είχα. Ευχαριστώ για όλα“
    Νίκος Γ.
  • „Πολύ καλά καταρτισμένη γιατρός που εμπνέει εμπιστοσύνη, κοντά σε κάθε ανάγκη και απορία. Υποστηρικτική και λεπτομερής. Η συνεννόηση μαζί της αλλά και με την γραμματεία της χωρίς κανένα πρόβλημα, με συνέπεια και αμεσότητα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ανθρώπινη και ζεστή. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από την γιατρό μας. Νοιώθουμε πολύ ασφαλείς που την έχουμε.“
    Ελένη Κ.